PANAROMİK & SEFALOMETRİ
Panoramik Röntgen nedir ?
Panoramik röntgen, çenelerin, tüm dişlerin, çene ve dişlerdeki bir çok rahatsızlığın tek bir filmde görülmesini sağlayan röntgen filmleridir.
Panoramik röntgen neden gereklidir ?
Panoramik röntgen, çene ve dişlerde gözle görülemeyen çürük, kist ve tümör gibi oluşumların teşhisinde gereklidir.Tedavi planlamasının daha hızlı ve eksiksiz biçimde yapılmasına yardımcı röntgen filmleridir.Çene ve dişlerle ilgili operasyonlardan önce hekimin görmesi gereken bir röntgendir. Çünkü bu röntgenler tedavi uygulanacak alanı geniş bir şekilde gösterir ve operasyonun başarısını arttırır.
Panoramik röntgenin avantajları nelerdir ?
Panoramik röntgen bir çok diş çürüğü, çenelerdeki kistik ve tümoral oluşumlarla ilgili erken teşhis olanağı sağlar.üm dişlerin görüntüsü tek bir röntgen üzerinde görülebilir.Tüm dişlerin görüntüsünün alınmasıyla erken teşhis ve tedavi olanağı sağlar. Bu sayede hem zamandan hem de tedavi maliyetlerinden tasarruf sağlanır.Panoramik röntgen tüm dişlerin ve çene kemiğinin daha az ışın alarak birlikte görüntülendiği bir tomografik röntgen çeşididir.Dijital sitemin kullanılması görüntü kalitesini artırmakta ve kişinin aldığı radyasyon miktarını belirgin şekilde azaltmaktadır.
Betatom’ da yapılan Panoramik çekimleri ,
- Standart Digital Panoramik
- Pedadontik Panoramik
- Ortaradial Panoramik
- Shadow Panoramik
- Büyütmeli Panoramik
- Sinüs Scanogram
- TME Sconogram
Betatom’ da kullanılan Panoramik Cihazının Özellikleri
Betatom dijital röntgen cihazı Morita Veraview 3D yeni bilgi çağının yeni nesil dijital işletim sistemleri ile fark yaratacak şekilde donatılmış mekatronik teknoloji ürünü (yapay zeka ile çalışan) bir radyoloji robotudur. Tüm kararlarını kendi verir ve operatörün işi minimum düzeydedir.Yeni HD teknolojisi görüntü üzerindeki grenlenme, artefekt ve destrüksiyonlar ortadan kaldırır, bu sayede 96 mikron piksel boyutundaki görüntünün teşhis ve tanı detayı arttırılmış olur. Görüntü kalitesi net ve gri tonları dengelidir.5.5 saniyelik çekim süresiyle dünyanın en hızlı panoramik röntgenini çeken cihazdır ve çekimi hastaya sadece 1,5 mikro sievert efektif doz uygulayarak yapar ki bu miktarda yaklaşık bir analog periapikal röntgen dozuna eşdeğerdir.Prensip olarak kısa sürede az doz ve yüksek görüntü kalitesini esas alan Morita Veraviewepocs modelinde patentli DDAE (Direk dijital dinamik otomatik doz yönetimi) sistemi bulunur. Bu sistem ile çekimle eş zamanlı ve çekimi yapan CCD sensör ile kişiye özel kemik yoğunluğu ölçümü yapılarak doz yönetimi yapılır. Bu sistem dozu optimize ettiği gibi aynı zamanda görüntüyüde optimize eder. DDAE sistemi elde edilen kemik yoğunluğu datasından yararlanarak ekranda görüntüyü 16 bit zengin gri skalası dağılımına göre dengeli bir şekilde oluşturur. Bu sayede yumuşak ve sert doku arasındaki gri dağılımı dengesi yaratılır ve ara dokuların teşhisi kolaylaşır. Sinüs tabanı, laminadura, alveolar yapı, kök kanalları ve uçları, mandibular kanal, proksimal bölgeler ayrıntılı bir şekilde ekrana gelir.
Geliştirilmiş x ray tüpünde bulunan ısı radyatörü soğutma süresini hızlandırarak üretilen x ray miktarını arttırır böylece arka arkaya çekim yapma adedi artmış olur. Geliştirilmiş Dijital CCD sensör ile de elektrik akımı kaynaklı görüntü grenlenmesini ortadan kaldırılır. Sensörde bulunan kurşun kalkan x ışını saçılmasını önler, böylece bu saçılmalardan kaynaklanan distorsiyon ve artifaktlar ortadan kaldırılmış olur.Yine Betatom Morita patentli AIE sistemi ile adeta fotoğraf makinesindeki pozometre gibi ışık optimizasyonu yapılır. Aynı sistem otomatik görüntü güçlendirme ile görüntü optimizasyonu, keskinleştirme, kontrast/parlaklık dengelemeyi de sağlar. Metal artifactları dengeler, yüksek çözünürlükten kaynaklanan granülleri pürüzsüz hale getirir. Görüntü üzerinde aşırı parlak beyazlar ve aşırı karanlık siyah bölgeler yer almaz. Üstelik bunu bekleme süresi olmadan yapar. Bütün bu özelliklerin yanı sıra çekim ünitesinin ilave iki motor sayesinde x ve y eksenlerinde hareket kabiliyeti bulunur bu sayede ortoradyal panoramik, pedodontik, TMJ ve sinüs çekim programları başarı ile işletilir.
Yazılım marifetiyle bilinen tüm fonksiyonlara ilave olarak ekran üzerinde otomatik magnifikasyon kalibrasyonu, gerçek boyutlu mesafe ölçümü ve implant planlaması yapmak mümkündür. Programın gelişmiş bir hasta takip veri tabanı da bulunur..Kafa ve yüz kemiklerinin büyüklüklerinin, birbirlerine göre duruşlarının değerlendirildiği, boyut olarak başın büyüklüğüne eşit büyüklükte çekilen özel grafilerdir.Özellikle plastik cerrahi ve ortodontik tedavi planlamasında kullanılır.Lateral Sefalometrik (Dikey – Yatay),Frontal Sefalometrik (A-P, P-A),Alt-üst dişlerin ve çenelerin birbirleri, kafa tabanı ve diğer anatomik oluşumlarla olan ilişkisini gösterir.Dişlerin ve çene kemiklerinin yumuşak dokularla olan ilişkilerinin değerlendirilmesinde ve;2- Dikey boyutun değerlendirmesinde istenebilir.