EMAR - MR ( SİGNA EXPLORER )
GE marka Emar Signa Explorer cihazımız AIR RECON DL sahip 16 bağımsız kanallıdır. Yapay zeka destekli uzayı doldurma yöntemiyle çalışan sistem ile konvansiyonel çalışmalara göre en yüksek düzeyde görüntü iyileştirmesi sağlamaktadır. Sistem tanımlanan artefactları tanımak suretiyle klinik fayda sağlamaktadır.Explorer sistemi 40 cm DSV de 0.4 PPM değeri ile mevcut MR sistemleri içinde en homojen magnetdir. 16 bağımsız kanalı ile yapılan görüntüleme ile istenilen anatomi yüksek kanal içeren antenler ile görüntülenebilmektedir. Yeni nesil akıllı SAR yöntemi ile doku yüzeyi ısınmaları ve dielektrik etki engellenmektedir. Optik TF teknolojisi ile radyo frekans okuma algoritmaları efektif sinyal değerleri düşük gürültü oranları ile elde edilebilmektedir. Ayrıca bu özellik kemik görüntüleme imkanı da sağlamaktadır. Buna ek olarak hareketli dokular özel bir yazılım ile hasta hareketlerinden etkilenmeden taranabilmektedir.
Cihazımız manyetik rezonans teknolojisinin ulaştığı en yeni özelliklere sahiptir ve kaliteli teşhis hizmeti verebilmenin haklı gururunu bize yaşatmaktadır. Günümüzün en iyi magnet homojenitesi ve en iyi sistem performansına sahip olan Betatom Emar Sistemi ile, elde edilen görüntüler son derece net ve keskindir. Sistemin sağladığı yüksek görüntü kalitesi, doğru tanı oranını da önemli ölçüde artırıyor.Betatom Emar Sistemi; gelişmiş yağ baskılama (fat saturation) tekniği ile, geniş görüntüleme alanında da en iyi görüntü kalitesi ve homojenite sunuyor. Bu özelliği; meme, omuz, diz ve batın görüntülerinde de mükemmel tanı imkanı sağlıyor.
Ne kadar sürer?
MRG incelemesi 10 ile 45 dakika arasında bir sürede tamamlanır. Sürenin değişkenliği incelenecek olan alanın yerine ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgi miktarına bağlıdır.
Nasıl Yapılır ? Hangi amaçlarla yapılır ?
Emar ile kemiklerin içi görülebildiğinden derin yerleri incelemek mümkündür. Kafatasının içine bakıp beyin tümörü aramak sinir kılıflarını inceleyip multiple skleroz bulgularını araştırmak beyin kanaması ve eklem rahatsızlıklarını değerlendirmek gibi karışık ve zor işlemler gerçekleştirilir. Ayrıca kaslar bağlar kan damarları kalp karaciğer ve böbrek gibi organlar hastalık yönünden taranmaktadır. Ayrıca Emar beyin yapısını da değerlendirebildiğinden dolayı ruhsal bozuklukların incelenmesinde de kullanılabilir.
Betatom’ da elde edilen görüntüleri değerlendiren konusunda en iyi olan uzman radyolog doktorlar bilgisayar aracılığıyla ek bazı işlemler yaparak daha detaylı ve farklı bilgiler elde etmektedirler.
Emar ile insan vücudu bir elmayı dilimler gibi incelenebilir. Emarın tanıya yardımcı olan özellikleri yanında ek olarak işlem için hastanın hastanede kalma zorunluluğunun olmaması hastanın rahatsızlık duymaması ve radyolog doktorun sonuçları klinisyenlere hemen bildirebilmesi gibi yararları da vardır. MRI çağımızda beyin ve omurilik hastalıkları ve patolojilerinin görüntülenmesinde en değerli görüntüleme yöntemidir.
EMAR Çekiminde En Son Teknoloji
Betatom Emar Görüntüleme ve Tanı Merkezi en son teknolojiyi hizmete sunan sayılı merkezlerden biridir. EMAR çekiminde en güncel teknoloji’yi İstanbul’da halkımızın hizmetine sunan Betatom Emar Sistemi ile artık EMAR’dan korkmak için herhangi bir neden yoktur.
Temporamandibular Emar ( TME ) : Temporomandibular Eklem (TME) MR, çene ekleminin ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir tarama yöntemidir. Manyetik rezonans (MR) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bu tarama, çene eklemi, çene kemiği ve çevresindeki dokuların görüntülerini sağlar. Temporomandibular Eklem MR, çene eklem disfonksiyonları, çene ağrısı, çene hareket kısıtlılığı gibi problemlerin teşhisinde ve tedavi planlamasında önemli bir rol oynar.
EMAR EN İYİ GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİ MİDİR ?
NE ZAMAN TOMOGRAFİ NE ZAMAN EMAR ÇEKTİRMEK TERCİH EDİLMELİ ?
Bütün görüntüleme yöntemlerinin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bilindiği gibi Bilgisayarlı Tomografi aslında bir X ışını kaynağı ile çalışıR ve son derecede hızlı sonuç verir. Multislice bilgisayarlı tomografi yeni sistemlerde bir beyin incelemesi saniyelerle sonuçlandırılır.
Beyin kanaması geçiren yada trafik kazası geçirmiş durumu çok ağır olan bir hastada çok kısa sürede inceleme yapılır. Multislice Bilgisayarlı Tomografi ‘nin bir üstünlüğü de yeni oluşmuş kanamalardır. İster yüksek kan basıncı krizi ile meydana gelmiş bir beyin-içi kanama olsun ister beyin dokusu dışına olan kanamalarda olsun yeni vakalarda hızla hastalığı tanımlamak mümkündür.
Ayrıca vücudunda yumuşak dokularda metalik yabancı cisim taşıyan hastaları ve kalp pili taşıyanları Emar’da incelemek mümkün değildir.
Buna karşın beyin dokusunu Emar (MR) sistemi daha iyi göstermektedir. Üzerinden zaman geçmiş kanamalarda ve beyin enfarktüsünde yine Emar (MR) daha başarılıdır. Eski teknoloji Emar cihazlarında çekimler uzun sürdüğü için özellikle hareketsiz duramayan şuuru yarı açık yada kapalı yerde kalma korkusu olan hastaları Emar’a sokmak ise bir sorundur. Pek çok hastaya bu sıkıntılar nedeniyle tetkik yapılamamaktadır.
Ama artık durum değişmiştir; Betatom Emar’ da en son teknoloji Emar Signa Explorer sisteminde bu sorunlar ortadan kalkmıştır.
Hangi durumlarda emar çekilmez ?
Bu üstün görüntüleme teknolojisinin kullanılamayacağı hastalar da vardır ki bunların başında vücudunda metal protez bulunanlar gelir çünkü emarın mıknatısı bu metalleri yerinden oynatabilir. Bu gibi hastalar arasında kalp pili olanlar beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış kişiler metal kalp kapakçıkları olanlar ve iç kulak protezi olanlar yer alır. Eğer doktorunuz sizden emar tetkiki isterse ona bu konuda bilgi verilmelidir.
BEBEKLERE EMAR ÇEKTİRMENİN BİR ZARARI VAR MIDIR ?
Yeni doğmuş bebeklerden 110 kiloya kadar tüm yaştan hastalara emar tetkikleri yapılabilmektedir. Emar tetkiklerinin bugüne kadar bulunmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Sağlık açısından en güvenli tanı sistemidir.
Ayrıca çocukların yaşlıların ve kooperasyonu zayıf hastaların tetkikinde de büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Kısa çekim süreleri ve aydınlık ve ferah çekim bölümü ile tüm hastaların en yüksek kalitede görüntüleri rahatlıkla elde edilebilmektedir.
EMAR TETKİKLERİ NE KADAR SÜRER ?
Eski cihaz sistemleri nedeniyle insanlar emar tetkiki için kapalı dar ve sıkışık bir cihaz içinde 40–45 dakikadan 15 saate kadar varan sürelerde hiç kıpırdamadan durması gerektiklerini sanmaktadırlar.
Ama artık bu sorunlar bitmiştir. Yeni teknoloji cihazlarda Acil Servis Hızında Tetkik yapılmaktadır: Bir beyin emarının 3-4 dakikada çekildiği sistemde mükemmel görüntü kalitesinde çekimler son derece hızlı yapılmaktadır. Eski emar sistemlerinde 30-45 dakika süren standart çekimler 5-10 dakikada tamamlanmaktadır.
HAMİLELER EMAR ÇEKTİREBİLİR Mİ ?
X-ray ışını ve radyoaktif madde kullanılmaksızın gerçekleştirilen Emar çekimi herhangi bir yan etkisi olmayan tekrarlanmasında hiçbir sakınca bulunmayan sağlık açısından en güvenli tanı sistemidir.
Bugüne kadar görülmüş hiçbir yan etkisi olmamasına rağmen hamileler mutlaka kendi doktorları ile görüşmeli ve eğer uzman doktor gerek görüyorsa yazılı izin/ tetkik istek kağıdı verirse çekim yaptırmalıdır.
Uzman doktorların istemesi durumunda merkezimizde ana karnındaki bebeklerin de emar çekimleri yapılmakta ve konusunda uzman ve tanınmış radyologlarımız tarafından bu tetkikler değerlendirilmektedir.
BEYİN VE OMURİLİK HASTALIKLARININ TANISINDA EN ETKİLİ YÖNTEM NEDİR ?
Beyin dokusundaki enfarktüs ve kanamayı gösterecek temel ve en modern yöntemler MR ve Bilgisayarlı Tomografidir. Özellikle MR olayın nerede olduğunu beynin neresinin hastalandığını olayın kanama yada enfarktüs mü olduğunu ve ne denli yaygın olduğunu ortaya koyar. Bu yöntemler ayrıca inmeyi taklit eden beyin hastalıklarını ( örneğin beyin tümörü gibi ) ayırt etmemize katkıda bulunur.
İkinci çözülmesi gereken sorun ise beyine gelen damarların ne durumda olduğunu anlamaktır. Bunun içinde Doppler MR anjiografisi ve kateter anjiografisi yöntemleri kullanılır. Beyin damarlarının anjiografik olarak incelenmesi özellikle kanamalarda önem taşır. Beyin kanamaları damar sertliği ve yüksek tansiyona bağlı olarak meydana gelebilir. Ancak anevrizma dediğimiz damarlarda baloncuk oluşumu özel bir beyin kanamasına neden olur. Yine beyinde çoğu kez doğumsal olarak bulunabilen damar yumakları (AVM) da beyin kanaması yapabilirler, anevrizma ve AVM ler ile bazı büyük beyin içi kanamalarda cerrahi müdahale gündeme gelebilir bu hastalarda doppler ve anjiografik incelemeler önem taşır
ANJİO TEHLİKELİ Mİ ?
Anjiografinin tehlikeli olduğu konusunda birçok insanda yerleşmiş korkular vardır ve diğer yandan MR ve BT nin anjiografinin artık yerini almış olduğunu savunulur. Betatom’ da yeni teknoloji MR cihazları ile anjiografik inceleme yapmaktayız. Hem boyundan geçerek beyne giden hem de beyin içindeki damarları MR anjiografi (MRA) denilen bu yöntem ile ortaya koymak mümkündür
Beyin hastalıkları tanısında zahmetsiz ve tehlikesiz bir yöntem olarak Emar Anjiografi artık sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yöntemin hastaya herhangibir zararı yoktur. Birçok hastalıkta bu yöntem kateter anjiografisinin yerini almış durumda ama bazı özel koşullar var ki yine kateter anjiografisine gerek duyulabilir.
- Tüm Vücut MR
- Nöro MR
- Anjio MR
- Ortopedik MR
- Onkolojik MR
İncelemeleri yapılmaktadır.
A) BEYİN-SİNİR CERRAHİSİ-NÖROLOJİ
- Fonksiyonel Emar
- Perfüzyon MR Görüntüleme
- MR Spektroskopi
- Difüzyon MR Tensör Görüntüleme
- MR Myelografi
- Fetal MR
B) GENEL CERRAHİ – ÜROLOJİ
- MR Kolanjiografi tetkikleri
- MR Ürografi tetkikleri
- Multiparametrik Prostat MR
- Defekografik MR
- Enterografi MR
C) ANJİO MR TETKİKİ
- BEYİN MR ANJİOGRAFİ
- Karotid MR Anjio
- Renal Mr Anjio
Difüzyon ağırlıklı MR: Su moleküllerinin hareketinin (difüzyonunun) değerlendirilmesine dayanır. Pratikte en sık inmede kullanılır. Akut enfarktı normal beyin dokusundan ve yeni enfarktı eski enfarktan ayırt edebilir. Difüzyon ağırlıklı MR ile epidermoid kistaraknoid kist ayrımı yapılabilir. Proton MRS invivo biyokimyasal analiz yapılmasını sağlamaktadır; hücresel metabolitlerle ilişkili kantitatif bilgi de vermektedir. Proton MRS ile morfolojik değişikliklerden önce ortaya çıkan hücresel biyokimasal değişiklikler saptanabilir. MRS gelişen beynin, perinatal beyin hasarlanmasının, çocukluk çağı MSS neoplazilerinin ve nörodejeneratif hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.
Hipofiz MR: hipofiz bezi ve beyindeki bölgelerin görüntülemesini sağlayan tanı testidir. Burnun arkasında yer alan bezdir. Çeşitli hormonları oluşumunu sağlayan bezdir.
Beyin Mr : Beyin emarı, beyin dokusunun detaylı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir görüntüleme tekniğidir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemiyle gerçekleştirilen beyin emarı, beyindeki anormallikleri tespit etmek ve tanı koymak için yaygın olarak kullanılır. Beyin emarı, beyin yapısının yanı sıra kan akışını ve sinir aktivitesini de değerlendirebilir.
Traktografi Mr : Traktografi MR, beyin ve sinir sistemi üzerindeki sinir liflerinin ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Manyetik rezonans (MR) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen traktografi, beyindeki sinir liflerinin yolunu ve bağlantılarını haritalar.
PERFÜZYON MR:
Görüntüleme ile serebral hemodinami değerlendirilmektedir; konvansiyonel MR görüntüleme bulgularına ek bilgiler sağlamakta ve onu tamamlamaktadır. Perfüzyon MR görüntüleme günümüzde özellikle serebrovasküler hastalıkların değerlendirilmesinde, tedaviye bağlı değişikliklerden tümör pogresyon veya regresyonunun ayırt edilmesinde kullanılmaktadır. Ancak bebeklerde ve küçük çocuklarda yapılması güçtür.,
VENOGRAFİ MR : Venografi MR, manyetik rezonans görüntüleme (MR) tekniğinin kullanıldığı bir tıbbi görüntüleme prosedürüdür. Venografi MR, vücuttaki damarları, özellikle venleri (toplardamarlar) görüntülemek için kullanılır.Venografi MR, bir kontrast madde (bazen gadolinyum bazlı bir madde) enjeksiyonu ile gerçekleştirilir. Bu kontrast madde, damarları daha belirgin hale getirmek ve görüntülemeyi iyileştirmek için kullanılır.
Toraks MR : göğüs bölgesinin ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir tarama yöntemidir. Manyetik rezonans (MR) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bu tarama, akciğerler, kalp, göğüs duvarı, kan damarları ve diğer göğüs içi organları görüntüler. Toraks MR, göğüs bölgesindeki anormallikleri tespit etmek, kanser, enfeksiyon veya diğer patolojileri teşhis etmek ve tedavi planlamasında kullanılan değerli bir araştırma aracıdır.
Meme Mr : Memedeki kistlerin ve kanserin ortaya çıkması için hastaya kontrast madde işlemi verilir . Bu işlemden sonra o bölgedeki yer alan tümör vb yapılar meydana çıkmış olur.
Orbita Mr : Orbita emar , göz çevresindeki yapıları ayrıntılı bir şekilde görüntülemek için manyetik rezonans görüntüleme (MR) tekniğinin kullanıldığı bir tıbbi görüntüleme prosedürüdür. Orbita, gözün çevresinde bulunan kemik, kas, sinir ve diğer dokuların oluşturduğu anatomik bölgedir.Diğer yapılarda oluşabilecek patolojileri tespit etmek veya değerlendirmek için kullanılır.
Abdomen Mr Anjiyo : Abdomen MR, karın bölgesinin ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir tarama yöntemidir. Manyetik rezonans (MR) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bu tarama, karın organları, karaciğer, böbrekler, safra kesesi, pankreas, bağırsaklar ve diğer karın içi yapıları görüntüler. Abdomen MR, organların yapısını, büyüklüğünü, kan dolaşımını ve varsa anormallikleri değerlendirerek tanı koyma ve tedavi planlamasında kullanılır.
Ayak Bileği Mr : Ayak Bileği MR, ayak bileği ve çevresindeki yapıların ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir tarama yöntemidir. Manyetik rezonans (MR) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bu tarama, ayak bileği kemikleri, eklemler, tendonlar, bağlar ve diğer yumuşak dokuları görüntüler. Ayak Bileği MR, ayak bileği ağrısı, yaralanmalar, tendon zedelenmeleri, sinir sıkışması ve diğer ortopedik sorunların teşhisinde kullanılan değerli bir araştırma aracıdır.
Beyin Anjiyo Mr : Beyin Anjiyo MR, beyin ve beyin damarlarının ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Manyetik rezonans (MR) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bu tarama, beyin damarlarını, kan akışını ve olası anormallikleri görselleştirir. Beyin Anjiyo MR, beyin anevrizmaları, damar tıkanıklıkları, arteriovenöz malformasyonlar gibi vasküler (damarla ilgili) sorunların tanısında ve tedavi planlamasında önemli bir araştırma aracıdır.
Boyun Mr : Boyun MR, boyun bölgesinin ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir tarama yöntemidir. Manyetik rezonans (MR) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bu tarama, boyun omurgası, boyun diskleri, boyun kasları, omurilik ve diğer anatomik yapıları görüntüler. Boyun MR, boyun ağrısı, boyun travması, sinir sıkışması ve diğer boyunla ilgili sorunların teşhisinde önemli bir araştırma aracıdır
Lomber Mr : Lomber MR, bel bölgesinin ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir tarama yöntemidir. Manyetik rezonans (MR) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bu tarama, lomber omurgayı, omurga disklerini, omurilik ve diğer anatomik yapıları görüntüler. Lomber MR, bel ağrısı, disk herniasyonları, omurga tümörleri, dejeneratif hastalıklar ve diğer lomber bölge rahatsızlıklarının teşhisinde ve tedavi planlamasında önemli bir araştırma aracıdır.
SERVİKAL Mr :Servikal MR (manyetik rezonans), boyun omurgasının (servikal omurga) detaylı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Servikal omurga, boyun bölgesinde yer alan omurlardan oluşur ve omurilik, sinir kökleri, diskler ve çevreleyen dokuları içerir.
Pleksus Mr : Pleksus MR, sinir pleksusunun ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Manyetik rezonans (MR) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bu tarama, sinir pleksusunu oluşturan sinir köklerini, sinir dallarını ve diğer yapıları görüntüler. Pleksus MR, sinir pleksusuyla ilişkili rahatsızlıkların teşhisinde ve tedavi planlamasında önemli bir araştırma aracıdır. Bu görüntüler, sinir pleksusunun yapısını, büyüklüğünü, anormalliklerini ve sinir sıkışmalarını değerlendirerek tanı koyma ve tedavi yöntemlerini belirleme konusunda yardımcı olur.
SEREBRAL ANJİOGRAFİ:
Kesit görüntüleme yöntemleri serebral anjiografiye ihtiyacı önemli oranda azaltmıştır. Ancak, modern mikrocerrahi ve girişimsel radyoloji uygulamaları, vasküler anatominin daha detaylı görüntülenmesine ihtiyaç duyduğu için bu yöntem seçilmiş olgularda uygulanmaya devam etmektedir. İntrakranial kanamanın, vasküler malformasyonların, anevrizmanın, travmanın ve serebrovasküler tıkayıcı hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Genellikle perkütan transfemoral yol tercih edilir.
MR Spektroskopi Nedir ?
MR spektroskopi çekimi klasik MR çekimlerinden daha özel bir çekimdir. MR spektroskopi ile beyinde bulunan metabolitlerin miktarı ölçülür. Bu ölçümü gerçekleştiren manyetik rezonans cihazıdır. Aynı zamanda bu metabolitlerin kimyasal farklılıklarını da grafik biçimine dönüştürerek ekrana yansıtır.MR spektroskopi beyin bölgesinde görülen tümörlerin tespitinde büyük role sahiptir.
Bu doğrultuda kullanılan mr spektroskopi beynin normal hali ile anormal hali arasındaki karşılaştırmayı yapar. Bu nedenle beyinde tümörün varlığına bu emar yardımıyla bakılır.
MR Spektroskopi Nasıl Yapılır ?
MR spektroskopi işlemi ile beyinde tümörün olup olmadığına bakılır. Eğer bu bölgede tümörün varlığı tespit edilirse tümörün yapısı belirlenmeye çalışılır.
MR spektroskopi emar cihazları ile yapılır. Emar cihazı içerisine yerleştirilen hastanın beyin bölgesi dijital ortama aktarılarak burada bazı hesaplamalar yapılarak haritalandırılır. Böylece daha net bulgulara ulaşılır. Bilgisayar ortamına aktarılan bu görüntüler sayesinde beyin bölgesinde bulunan lezyonun ne oldu anlaşılmaya çalışılır.
Bu çekim yöntemi sayesinde tümörün varlığı tespit edildiği andan itibaren hemen tümörün iyi ya da kötü huylu olduğu anlaşılmaya çalışılır. Ayrıca büyüklüğü beyinde yayılma durumu bıraktığı hasarlar tek tek elde edilen görüntüler üzerinden hesaplanmaya çalışılır
MR Spektroskopi İçin Hazırlık Gerekli Mi ?
MR spektroskopi için herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur. Hasta görüntüleme işlemleri öncesinde bazı konularda bilgilendirilir. Emar cihazı içerisinde ne kadar süre ve ne şekilde beklemesi gerektiği anlatılır. Üzerinde herhangi bir metal bulunuyorsa bunları çıkarması istenir. Emar cihazlarından elde edilen bulguların güvenilir ve sağlıklı bir şekilde raporlaştırılması için hastaların takı ve aksesuarları çıkarılır. Çünkü bu aksesuarlar çekimler sırasında parazite neden olacağından dolayı görüntülemeyi olumsuz etkiler. Tüm bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra hasta emar cihazına gönderilir.
Burada sabit bir şekilde bekleyen hastanın beyin yapısı bilgisayar ortamına aktarılır. Görüntüler radyoloji uzmanları tarafından anlaşılmaya çalışılır. MR spektroskopi önemli bir yöntemdir. Tanılama da büyük role sahiptir.
MR Spektroskopi Ne Kadar Sürer?
Emar çekimlerinin suresi görüntüleme işleminin yapılacağı alanın özelliğine bağlıdır. MR spektroskopi yaklaşık 15-20 dakika içerisinde gerçekleştirilir. Bu nedenle hastaları tedirgin edecek herhangi bir durum yoktur. Sabit ve hareketsiz bir şekilde bekledikleri anda işlem kısa sürede tamamlanacaktır.
MR Spektroskopi Çekimin Zararı Var Mıdır?
Günümüzde kullanılan tüm emar cihazları son derece güvenilirdir. Bu nedenle kullanılan cihazlar sayesinde alınan görüntüleme işlemleri sırasında hastalar herhangi bir radyasyona maruz kalmazlar. MR spektroskopi çekimleri sırasında herhangi bir zarar bulunmaz. Güven ve yaptırabileceğiniz MR spektroskopi sayesinde tüm şikâyetleriniz tanılanmaya çalışılır.
Emar cihazları tomografi cihazları gibi zararlı ışınlar bünyesinde barındırmaz. Bu doğrultuda çocuklar, hamileliğin ilk 3 ayını atlatanlar ve yaşlılar son derece sağlıklı olan bu cihazlar sayesinde şikâyetlerini anlamaya çalışırlar.
MR Spektroskopi Çekiminden Sonra Neler Yapılmalıdır?
MR spektroskopi çekiminden sonra hastalar rutin günlük hayatına dönebilir. Çekim işlemlerinden sonra yapabilecekleri herhangi bir ek işlem bulunmamaktadır.
Defekografi Nedir?
Defekografi çekiminde büyük abdest kontrast madde ile işaretlenir, sonra hasta normal bir biçimde büyük abdestini yapar ve büyük abdestin kontrast madde ile karışması ile bu içerik incelenir. Defekografi işlemi çekimin yapılacağı odada radyolojik görüntü altında gerçekleştirilir. Hastanın normal pozisyonda büyük abdestini yani defekasyonu yapması istenir. Bu durum radyolojik olarak incelenir. Defekasyon sırasında hastada hareketlenmenin yönü biçimi açıklanarak değerlendirilir. Bu radyolojik görüntüleme yöntemi birçok hastalıkların tanısını koymak konusunda önemli sonuçlar verir. Genellikle dışkılama sorunu yaşayan hastalarda bunun sebebinin anlaşılması için başvurulan yöntemlerden biridir. Bu inceleme ile organın anatomik yapısı ve fonksiyonu araştırılır. Bu durum MR görüntüleme işlemi ile de yapılmaktadır.
Defekografi Nasıl Yapılır?
Defekografi öncesi belirli bir hazırlık yapmak gerekir. İşlemden önce hastaya lavman yapılır. Bağırsaklar tamamen boşaltılır. Hastaya işlemden iki saat önce kontrast madde içirilir ve kontrast maddeden sonra herhangi bir sorun oluşup oluşmadığı incelenir. Ardından hasta çekim yapılacak masaya yatırılır. Hastaya bu süre içinde belli komutlar verilir. Sakin olması ıkınması kasması boşaltması gibi birtakım komutlara hasta uyarak çekim yapılır ve yapılan her pozisyonda ayrı bir çekim görüntü alınarak işlem tamamlanır. Makat bölgesinin dışkılama yaparken görüntülenmesini sağlayan radyolojik yönteme Defekografi denir. Özellikle dışkılama sorunu yaşayan hastalara yapılır. Bu sorunları yaşayan hastalar genellikle kabızlık, yeteri kadar dışkılayamama, dışkısını tutamama veya dışkılarken ağrı gibi şikâyetleri bulunur.
Defekografik MR
İlaçlı dışkılama olarak da bilinen Defekografi pelvik taban hastalıklarının ayırıcı tanısında bu kasların inceleme ve dışkılama sırasında ki fonksiyonlarının değerlendirilmesi için yapılan bir incelemedir. Yapılacak tanı planı veya ameliyata karar verme açısından çok önemlidir. MR çekimi sırasında hastanın uyumu çok önemlidir. Bu hastalığın tedavisindeki önemi ve çekim sırasında yapması gerekenler detaylıca anlatılmalıdır. Defekografik MR çekecek olan teknisyen ile hasta arasında iletişim çok önemlidir. Defekografi MR tetkiki, kalın bağırsak sarkması, dışkılama zorluğu, tam bağırsağın boşalamaması, idrar kaçırma hissi, gibi şikâyetlerin ayırıcı tanısında kullanılır. Makatta ağrı, kanama, sislik gibi sorunları olan hastalarda hemoroid, anal fissür, yani çatlak gibi hastalıklar kronik kabızlığın altında yatan sebepler, dışkılama güçlüğünü oluşturan nedenlerin araştırılması için Defekografi görüntüleme tetkiki istenir. Defekografi anüs, rektum ve pelvik tabanın birbiriyle olan ilişkisi ve herhangi bir sorun olması durumunda bunların tamamının etkilenmesi ile ciddi anlamda bir hastalığın olduğu düşünülür.
Defekografi Tedavi Yöntemleri
Makat bölgesinin dışkılama yaparken görüntülenmesini sağlayan radyolojik yönteme Defekografi denir. Özellikle dışkılama sorunu yaşayan hastalara yapılır. Bu sorunları yaşayan hastalar genellikle kabızlık, yeteri kadar dışkılayamama, dışkısını tutamama veya dışkılarken ağrı gibi şikâyetleri bulunur. İşlem yapılmadan önce bağırsakların tamamı temizlenir. Bağırsak temizlendikten sonra lavman yapılır. Bazı hastalara işlemden bir gün önce verilerek bu işlemi kendisinin yapması istenir. Makattan içeriye plastik bir enjektörle ve rektal sonda aracı ile baryumlu bir karışım verilir. Bu karışım yaklaşık olarak 200 mililitre civarındadır. Kadınlarda mesane ve hazneden yani vajinadan özel bir ilaçlı sıvı verilerek de bu işlem yapılmaktadır. Ardından Defekografi iskemlesi ayarlanır ve iskemle tam olarak röntgen cihazının önüne yerleştirilerek hastanın kalça kısmı ve kaba etinin tamamı görüntünün içine alınması gerekir. Hasta büyük tuvaletini yaparken ıkınma sırasında rektum adı verilen kalın bağırsağın hareketlei çekilir. Böylelikle makat, kasları dinlenme ve sıkma ve itme sırasındaki durumu tam olarak görüntülenir. Böylece makat bölgesinde anatomik veya fizyolojik bozuklukları olup olmadığının anlaşılması sağlanır. Sağlıklı olan kişilerde rektumun boşalması birkaç saniye sürerken makatta sarkma olan hastalarda ise bu 30 saniye ile 90 saniye arasında değişiklik gösterir. Dolayısıyla makat kanalı içine doğru sarkma oluşur.
Defekografi Kimlere Yapılır ?
Defekografi birçok hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan etkili yöntemlerden biridir. Bu hastalıklar;
- rektal prolapsus yani makat sarkması durumu
- Rektosel
- Sistosel
- Tam olarak anlaşılamayan makat ve kalça ağrıları
- Dışkı ve gaz kaçırma
Durumlarında uygulanan yöntemlerden biridir.
Defekografi İşleminin Zararı Var Mıdır ?
Defekografi işlemi özellikle kronik bağırsak sorunu ve dışkılama sorunu olan hastalarda en kesin tanı koyma yöntemlerinden biridir. Hasta açısından sıkıntılı bir çekim değildir. Hastaya baryum sıvısı içirilerek çekim işlemi gerçekleştirilir. Gerek baryum sıvısının gerekse işlemin hasta açısından hiçbir zararı görülmemiştir. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda hasta açısından herhangi bir risk oluşturacak bir uygulama değildir.
Defekografi İşlemi Nasıl Yorumlanır ?
Defekografi sonuçlarına göre belli birden fazla hastalığın yorumlanmasında yardımcı olur.
Bunlar;
- Huzursuz bağırsak sendromu (HBS)
- Yavaş geçişli kabızlık
- Tıkayıcı tipte dışkılama
- Her ikisinin birlikte olduğu durum Doğal kabızlıktır.
Başka birçok hastalığa bağlı olarak gelişen kabızlık bu rahatsızlıkların değerlendirilmesi hastanın Defekografi işlemi sırasında ki durumuna bakılarak tanı konulmaktadır. Defekografi sırasında hasta dinlenme halinde bulunduğu sırada makatın açık veya kapalı olması durumunda çekimi yapılır. Hasta defekasyon yaptığı sırada dinlenme aşamasına geçtiğinde pelvik tabanının konumunun incelenmesi için çekim yapılır. İlacı ne kadar sürede boşaltacağı tespit edilir. Makat kanalının uzunluğu incelenir. Hastanın defekasyon yaptığı sırada makat ile arka taraftaki rektum arasındaki açı ölçülür. Makat kanal uzunluğu, ortalama erkeklerde 22 milimetre ve kadınlarda ise 16 milimetre uzunluğunda olması gerekir. Sıkılma anında ise 1 milimetre kadar uzadığı bilinir. Bu ölçüler ışığında yüzde yirmi ile yüzde yetmiş oranında bu işlem ölçülerek değerlendirilir.
Fonksiyonel Emar Neden Çekilir ?
Geniş bir kullanım alanına sahip olan fonksiyonel emar günümüzde birçok hastalığın teşhis ve tanılamasında kullanılır. Bu emar çeşidi beyin ve beyine bağlı tüm problemlerde kullanıldığı gibi vücudun diğer önemli bölgeleri olan akciğer, kalp, iç kulak gibi kısımlarda da kullanılır.
Emar çekiminin yaygın bir şekilde kullanılmasının en önemli nedeni ise hastalıkları erken dönemde teşhis ederek uygun tedavi yöntemlerine yönlendirmesidir. İnsan hayatı için önemli bir role sahip olan beyin ve diğer organlarda görülen tümör fonksiyonel emar sayesinde belirlenir. Fonksiyonel emar hamileliğin ilk 3 ayını atlatan kadınlar ve bebekler tarafından da kullanılabilir.
Bu emarın vücuda herhangi bir zararı ya da yan etkisi bulunmaz. Yaşı ilerlemiş hastalarda da kullanılan fonksiyonel emar bazı hastalıkları kısa sürede tespit eder.Bunama ve felç gibi insan hayatını tamamen durduran bu gibi rahatsızlıklarda doğru tanılama için fonksiyonel emar kullanılır. Bu cihaz sayesinde beynin yapısı dijital ortama resmedilerek çıkarılır.
Burada yapılan analizler sonucunda hastanın yaşamış olduğu sorun tespit edilerek soruna neden olan etmenler belirlenir. Elde edilen verilere dayanarak acilen hastalar tedaviye alınır.
Fonksiyonel Emar Zararlı Mı ?
Emar cihazları yaklaşık 45 yıllık varlığı ile sağlık alanında ileri düzey teknoloji sağlayarak kullanılıyor. Bu cihazların en önemli özelliği tomografi ve röntgen cihazları gibi radyasyon yaymamasıdır.
Bu nedenle fonksiyonel emar çektirmek isteyen hastalar bu konuda herhangi bir tereddüt yaşamadan emar çekimini gerçekleştirmeleri gerekir.Çünkü fonksiyonel MR için kullanılan cihazlar herhangi bir X ışını ya da radyasyon barındırmaz. İleri düzey görüntüleme sistemleri sayesinde vücudun tüm bölgeleri detaylı bir şekilde görüntülenerek kesin tanılama yapılır. Birbirinden farklı özelliklere sahip emar cihazları vücudun ve her organın net bir şekilde görüntüsünün alınmasında kullanılır.
Fonksiyonel Emar Görüntüleme
İnsan vücudu ile ilgili görüntüleme yapmak amacıyla kullanılan emar çeşitlerinden biri de fonksiyonel emardır. Bu görüntüleme yöntemi ile pek çok organda tarama yapılır ve sıkıntılı durumlar tespit edilir. Özellikle iç kulak ve kulak noktasında bulunan sorunlar teşhis edilir. Beyin bölgesi ile akciğerlerdeki görülen tümörlerde fonksiyonel MR ile görüntülenir.
Görüntüleme işlemi radyoloji uzmanları tarafından yapılır ve analiz edilir. Taranacak kısımlar bölge bölge ayrılarak detaylı bir şekilde görüntülenir. Toplam çekim suresi 30 dakikayı bulmaktadır. Fonksiyonel emar ile hasta olan dokular ile normal dokular kolayca ayırt edilebilir. Bu nedenle fonksiyonel emar dokuların anatomik yapısına net bir şekilde ele alır.
Fonksiyonel emar bünyesinde herhangi bir zararlı resmen bulundurmadığı için bebekler ve hamileler tarafından da kullanılabilir. Bunun dışında sinir sisteminde görülen bozukluklar hipofiz bezi ile ilgili sorunlar ve beyin damarı ile ilgili hassas durumlarda fonksiyonel emar kullanılır.
Myelografi Nedir ?
Miyelogram olarak da adlandırılan miyelografi, omurilik kanalınızdaki sorunları kontrol eden bir görüntüleme testidir. Spinal kanal, omuriliğinizi , sinir köklerinizi ve subaraknoid boşluğu içerir. Subaraknoid boşluk, omurilik ile onu kaplayan zar arasında sıvı dolu bir boşluktur. Test sırasında omurga kanalına kontrast boya enjekte edilir. Kontrast boya, belirli organları, kan damarlarını ve dokuları röntgende daha net gösteren bir maddedir.
Miyelografi, şu iki görüntüleme prosedüründen birini kullanmayı içerir:
Floroskopi , gerçek zamanlı olarak hareket eden iç dokuları, yapıları ve organları gösteren bir tür röntgen.
CT taraması (bilgisayarlı tomografi) , vücut çevresinde farklı açılardan alınan bir dizi röntgen görüntüsünü birleştiren bir prosedür.
Miyelografi Ne İçin Yapılır ?
Miyelografi, omurilik kanalındaki sinirleri, kan damarlarını ve yapıları etkileyen durumları ve hastalıkları taramak için kullanılır. Bunlar şunları içerir:
Fıtıklaşmış disk . Spinal diskler, omurganızın kemikleri arasına oturan lastik yastıklardır (diskler). Fıtıklaşmış bir disk, diskin çıktığı ve omuriliğe veya omuriliğe baskı yaptığı bir durumdur.
Tümörler :
Omurilik çevresindeki kemiklerde ve dokularda şişlik ve hasara neden olan bir durum olan spinal stenoz . Bu, omurilik kanalının daralmasına yol açar. Enfeksiyonlar gibi, menenjit omurilik membranlar ve dokuları etkiler, Omuriliği kaplayan bir zarın iltihaplanmasına neden olan bir durum olan araknoidit
Neden Myelografiye İhtiyacınız Olabilir ?
Omurga bozukluğunun belirtileri varsa, bu teste ihtiyacınız olabilir, örneğin:
- Sırt , boyun ve / veya bacakta ağrı
- Karıncalanma hissi
- Zayıflık
- Yürüme sorunu
- Gömleğin düğmelerini iliklemek gibi küçük kas gruplarını içeren görevlerde sorun oluşuyorsa
Myelografi Sırasında Ne Olur ?
Miyelografi, bir radyoloji merkezinde veya bir hastanenin radyoloji bölümünde yapılabilir. Prosedür genellikle aşağıdaki adımları içerir:
- Hastanın giysilerini çıkarması gerekebilir ve bir hasta önlüğü verilir.
- Hasta yastıklı bir röntgen masasında karnının üstüne yatırılır.
- Teknisyen sırtınızı antiseptik bir solüsyonla temizleyecektir.
- Hastaya uyuşturucu ilaç enjekte edilerek, işlem sırasında ağrı hissedilmemesi sağlanır.
- Alan uyuştuğunda, omurilik kanalınıza kontrast boya enjekte etmek için ince bir iğne kullanılır. İğne içeri girdiğinde biraz baskı hissedebilir.
- Hastadan test için bir spinal sıvı ( beyin omurilik sıvısı ) örneği alınabilir.
- Röntgen masası, kontrast boyanın omuriliğin farklı alanlarına hareket etmesini sağlamak için farklı yönlere eğilecektir.
- Hastadan iğneyi çıkarılır.
- Floroskopi veya CT taraması kullanarak görüntüleri yakalanır ve kaydedilir.
- İşlem tamamlandıktan sonra 1-2 saat hasta müşahade altında tutulur. Ayrıca, testten sonra dinlenilmeli ve yorucu aktivitelerden 1-2 gün kaçınılmalıdır.
Myelografi Öncesinde Neler Yapılması Gerekir ?
Hastadan bir gün öncesinde daha çok sıvı tüketmesi istenir. Çekim gününde, sıvılar dışında hiçbir şey yememeniz veya içmemeniz istenecektir. Bunlara su, et suyu, çay ve siyah kahve dahildir.
Çekim öncesinde hastanın kullandığı ilaçlar hakkında bilgi vermesi gerekir. Bazı ilaçlar, özellikle aspirin ve kan sulandırıcılar , çekimden önce alınmamalıdır.
Myelografi İçin Herhangi Bir Risk Var Mı ?
Hamileyseniz veya hamilelik şüphesi var ise bu testi yaptırmamalısınız. Radyasyon, doğmamış bir bebek için zararlı olabilir.
Diğerleri için bu testi yaptırmanın çok az riski vardır. Radyasyon dozu çok düşüktür ve herkes için zararlı kabul edilmez. Ancak geçmişte yaptırdığınız tüm röntgenler hakkında doktorunuzla iletişime geçiniz. Radyasyona maruz kalmanın riskleri, zaman içinde aldığınız x-ışını tedavilerinin sayısı ile bağlantılı olabilir.
Kontrast boyaya karşı alerjik reaksiyon riski vardır. Özellikle kabuklu deniz ürünlerine veya iyota alerjiniz varsa veya kontrast maddeye tepki gösterdiyseniz sağlayıcınız ile iletişime geçiniz
Diğer riskler arasında baş ağrısı ve mide bulantısı ve kusma yer almaktadır . Baş ağrısı 24 saate kadar sürebilir. Ciddi reaksiyonlar az görülmektedir. Ancak nöbetler , enfeksiyon ve omurilik kanalında tıkanma olabilir.
Myelografi Hakkında Bilmeniz Gereken Başka Bir Şey Var Mı ?
MRI (manyetik rezonans görüntüleme) birçok durumda miyelografi ihtiyacını karşılamaktadır. MRG’ler, vücuttaki organ ve yapıların görüntülerini oluşturmak için manyetik bir alan ve radyo dalgaları kullanır. Ancak miyelografi, belirli spinal tümörlerin ve spinal disk problemlerinin teşhisinde faydalı olabilir. Vücutlarında metal aksesuar veya elektronik cihazlar olduğu için MR çektirmekte zorluk çeken kişiler için de kullanılır. Bunlar arasında kalp pili , cerrahi vidalar ve koklear implantlar bulunmaktadır.
Enteroklizis Nedir?
1971 yılın da Sellink tarafından tanımlanmış olup, burundan takılan ve 150 cm uzunluğunda ayna altında görülerek yemek borusu, on iki parmak bağırsağı, mide ve jejunum adı verilen ince bağırsağın son bölümüne yerleştirilirKateter aracılığı ile kireç şeklinde olan baryum ilacının özel bir pompa aracılığı ile aralıklı olarak ince bağırsağa yerleştirilmesi sonucunda seri bir şekilde görüntüler alınarak çekilen ince bağırsak röntgenidir. Bazı durumlar da ise çift röntgen çekilebilir++. 300-450 ml hava ile şişirilen baryuma su katılarak verilmiş olur. Baryum bağırsağın yarısı ile üçte ikisinin doldurmasına kadar verilir. Daha sonra baryumun sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamak kalitesini arttırmak için metil selüloz da eklenmiş olur. İşlem yapılmadan bir gün önce sodyum fosfat, ementer diyet, müshil ilaçları vb. gibi maddelerle birlikte işlem öncesi hazırlığının yapılması ve bağırsağın temiz hale getirilmesi gerekir.İşlemden 24 saat öncesinde posa bırakan lifli gıdalar, et ve kızarmış yemekleri bırakmak gerekir. Katı gıda tüketimi yapılmamalıdır .Sütsüz kahve, çay, soda, meyve suyu ve çorba içilebilir. Özellikle süt ve gaz yapan gıdalardan mutlaka uzak durmak gerekir. Bu gibi durumlar da bol su içmek de oldukça yararlı olacaktır.
Enteroklizis Hangi Durumlar da Yararlıdır ?
Bağırsak yapışıklığı, kısmi bağırsak tıkanıklığı, çöl yak hastalığı, karın ağrısı ve ince bağırsak da meydana gelen gizli kanamalar için yapılabilen bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. İnce bağırsak yüzey alanı olarak sindirim sisteminin birçoğunu meydana getirir. Bu gibi durumların hastalığın ortaya çıkması için enteroklizis yapılır. Böylece ince bağırsak da olan tümörler de ortaya çıkmış olacaktır. Kolon kanseri sindirim sistemin de bulunan kalın bağırsak da kanserli hücrelerin büyümesi ile meydana gelen bir kanser çeşitidir. Oldukça riskli ve ölüm ile sonuçlanabilir. Erken dönem de mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bağırsak kanseri hızlı ve ssesiz bir şekilde ilerleyen bir hastalıktır. Bu tip rahatsızlıkları belirlemek için enretoklizis yöntemi kullanılır. Ancak bağırsak da beslenme bozukluğu varsa, bağırsak delinmesi veya karın zarı iltihabı ve zeka geriliği gibi rahatsızlıklar varsa enreroklizis yapılması uygun bulunmaz. Bazı doktorlar enteroklizis yapmaktansa daha farklı tetkikler uygulayabilir. Kapsül endoskopisi en çok uygulanan tedavi arasında sayılabilir. 8-12 saatlik açlık sonrasında yutulması gereken bir ilaçtır. Uzun bir endoskopi işlemi sonrası bağırsak incelemesi çok daha rahat bir şekilde yapılmış olur. İşlem yapıldıktan sonra bazı hastalar da kusma, kramp şeklinde karın ağrısı gibi yan etkilerle karşılaşmak mümkün. Ancak bazı hastalar da farklı yan etkilerde yaratabilir. Bu gibi durumlar da doktora müraacat ederek gerekli bilgileri almak da yararlı olur . Ancak bu gibi yan etkiler genellikle kısa sürelidir. Bu nedenle bu konuda endişe etmeye de gerek kalmaz.
Multiparametrik Prostat MR Nedir ?
Multiparametrik prostat mr, erkeklerde sıklıkla rastlanan prostat kanseri çekimleri ile görüntülenir. Sağlık kuruluşlarında kullanılan yeni nesil cihazlar sayesinde hastaların yaşadığı problemlere kısa sürede çare bulunmaktadır.
Özellikle son derece donanımlı ve zararsız bir şekilde hazırlanan emar cihazları hastalıkların teşhis edilmesinde ve tanılanmasında önemli bir konuma sahiptir.
Emar çekimi sayesinde vücudun tüm organ ve dokuları detaylı bir şekilde görüntülenerek analiz edilir. Emar çekimlerinin en büyük avantajı hastalıklar ileri boyutlara taşımadan kısa sürede teşhis edilir ve doğru tedavi yöntemine geçilir.
Ayrıca emar cihazlarının geliştirilmiş ve donanımlı olması sayesinde vücudun her organı ya da her bölgesi ayrı ayrı kesitlere ayrılır. Tek tek detaylı bir şekilde incelenen bu organlar ve bölgeler kişilerin yaşadıkları problemleri tanımlamada oldukça önemlidir.
Emar çekimleri sayesinde hastaların vücudunda görülen kanserli dokularda kısa sürede teşhis edilir. Önemli bir hastalık olan prostat kanseri erken teşhis ile önlenmeye çalışılır. Fakat geç kalınan teşhisler iyileşme sürecini zorlaştırdığı gibi çoğu zaman erkeklerde ölüme sebebiyet verir.
Erken teşhis hayat kurtarır felsefesi doğrultusunda herhangi bir şikayet durumunda vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmak gerekir. Multiparametrik prostat MR fiyatı gidilen hastanenin hizmetleri ve uzman hekimin deneyimine bağlı olarak belirlenir.
Multiparametrik Prostat Mr Nasıl Çekilir ?
Erkek hastalarda sık rastlanan prostat kanseri erken dönemlerde teşhis edilirse kolay bir şekilde tedavi edilir. Neredeyse çoğu erkek bu konudan muzdarip olup prostat kanseri sorunu yaşamaktadır.
Erkek hastalarda sıklıkla rastlanan prostat kanseri ilerlediği takdirde ölüme sebebiyet verir. Erkek hastaların yaşadığı bu sorun için ürolojide uzmanlarından destek alması gerekir. Prostat kanserinin teşhis edilmesi ile ilgili farklı tarama yöntemleri bulunur.
Fakat bu taramalar hastalığın ileri boyuta ulaştığı hallerde net sonuçlar verir. Bu durum hasta için oldukça olumsuz bir gelişmedir. Günümüzde yeni nesil emar cihazları sayesinde detaylı bir şekilde prostat görüntülenerek hastalığın boyutu teşhis edilir.
Bu ileri teknolojik cihazlar sayesinde prostat kanseri erken evrede tespit edilerek hızlı bir şekilde tedaviye ulaşılır. Multiparametrik prostat MR sırasında hastalara Kontrast madde verilerek damarlar genişletilir ve daha net görüntüler elde edilir. Erkeklerde görülen prostatın anatomik yapısı farklı boyutları ile incelenir.
Emar çekimleri sırasında kullanılan ileri düzey cihazlar sayesinde kesin tanı işlemleri yapılır. Nedenş ise emar cihazları kanserli dokunun prostat içerisinde nerede olduğunu ve kanserin olasılığını net sonuçlarla ortaya koyar. Özellikle son dönemlerde kullanılan 3 Tesla emar cihazları kanserli dokuların sınıflandırılması konusunda önemli bir başarıya sahiptir.
Bu cihaz yardımıyla elde edilen veriler çok düşük, düşük risk, orta risk, yüksek risk şeklinde sınıflandırmalara ayrılır. Multiparametrik prostat MR fiyatları görüntüleme sırasında kullanılacak emar cihazının özellikleri doğrultusunda belirlenir.
Tüm Vücut MR Nedir ?
Tüm vücut manyetik rezonans görüntüleme (MRI) , 40 dakikadan az bir sürede temel görüntüleme kontrastlarından oluşan bir çekirdek protokol ile tüm vücudun iyonize radyasyon içermeyen tıbbi görüntüleme yöntemidir. Birçok durumda, tüm vücut mr, lezyonların saptanması ve karakterize edilmesinde, tedaviye yanıtlarının değerlendirilmesinde ve risk seviyesi yüksek hastaların taranmasında kemik sintigrafisini ve bilgisayarlı tomografiyi geride bırakır. Sonuç olarak, uluslararası kılavuzlar artık multipl miyelom, prostat kanseri, melanom ve birkaç kanser yatkınlık sendromları olan hastaların yönetiminde Tüm Vücut MR kullanımını önermektedir. Tüm Vücut MR kullanımı, genel popülasyonda kanser taramasının yanı sıra metastatik meme kanseri, yumurtalık kanseri ve lenfoma için de artış göstermiştir.
Tüm vücut MR taraması
İnsan vücudunda yer alan kanserleri, iltihaplanmayı veya obstrüktif süreçleri bulmak için vücudu tepeden tırnağa kadar görüntüleyen radyoloji tetkikidir. Kafada, muayene beyin kitlelerini, atrofiyi, eski inmeleri, sinüsleri ve burun boşluklarını gösterebilir. Boyunda lenf düğümlerinde anormallikler, tiroid kitleleri veya servikal omurgada artrit tespit edilebilir. Göğüste, yer alan genişleme için kalbi ve anevrizmalar için aortayı kontrol ederiz. Karın ve pelvise hareket ederek böbrek, karaciğer, dalak, böbrek üstü bezleri, safra kesesi (safra taşları), pankreas, mesane, rahim ve yumurtalıkları değerlendirebiliriz. Disk herniasyonu ve spinal stenoz olup olmadığını kontrol etmek için omurgaya bakarız; ve ekstremitelerde, eklemlerde artrit. Daha detaylı bilgi elde edinmek için bir anormallik tespit edilirse belirli bir alanın ek bir muayenesine ihtiyaç duyulabilir.
Sigara içme öykünüz varsa, tüm vücut MRG taramasına kontrastsız BT akciğer taramasının eklenmesi önerilir.
Prostat kanseri, kolon kanseri ve meme kanseri ile ilgili herhangi bir endişe, o bölgeye özel görüntüleme gerektirir ve tüm vücut MRG taramasına dahil edilmez.
Bu görüntüleme tetkiki, asemptomatik olan ancak mevcut sağlık durumlarına genel bir bakış isteyen kişiler için yararlıdır. Kanserlerin erken teşhisi, bir hastaya sunulacak tedavi seçeneklerinin türünü kökten değiştirebilir.
Hastalar, doktor isteği dahilinde olmadan tüm vücut MR taramalarını yaptırmayı isteyebilirler.
Tüm Vücut MR (30-40) dk tamamlanabilir .
Taramanın hızlıca tamamlanmasını sağlayan ileri teknolojidir. Eski bir mr cihazının tüm vücut taramasını tamamlamak için 2 saat gerekliydi. Ultrasondan daha az zaman almaktadır.
Hastalıkların erken teşhisine ve tanımlanmış herhangi bir durumun çok daha iyi prognozuna izin verin.
Şüphesiz bu avantaj, aslında tüm vücut MR taramalarının asıl amacıdır. Birçok çalışma, sessiz, kronik durumlar, tümörler ve olası yaşamı tehdit eden durumları tedavi ederken çok daha iyi sonuçları doğruladı ve sizi tanımlanmayan ilerlemenin sonuçlarından kurtarmış oldu
Tüm Vücut MR da Yüksek Doğruluk
Mr doku ve organların birbirinden kaliteli ayırt etme yeteneğinden dolayı ,. MRG’nin mevcut doğruluğu, hem tüm vücut hem de bölgeye özel taramada hem BT taramasından hem de ultrasondan bir çok açıdan üstün bulunmaktadır.
MRG ayrıca şüpheli alan üzerinde yoğunlaşabilir
Doku yapısını ayırt etme yeteneğinin yüksek olması nedeniyle. MRG’nin mevcut doğruluğu, hem tüm vücut hem de bölgeye özel taramada BT VE US kıyasla kesinlike üstündür.
Önceden gerçekleşmiş teşhisin takibine izin verir.
Yine, takip periyodik çoklu taramalar gerektirir ve Daha düşük radyasyon almak istiyor iseniz Bilgisayarlı tomografi yerine Manyetik Rezonans seçilmelidir. Bu özel takip taraması, tarama amacıyla yapılan tüm vücut taramasının bir parçası olabilir.
Tüm Vücut MR Güvenlidir Radyasyon bulunmamaktadır.
MR cihazı Bilgisayarlı tomografi cihazına oranla daha az radyasyon bulunmaktadır. Elbette kapalı alanın verdiği ufak bir rahatsızlık dışında herhangi bir yan etkisi olmadan günde birden fazla MR çektirebilirsi
Tüm Vücut MR Operatöre bağlı değildir
Böylece Nitelikli radyolog veya uzmanlar tarafından birden fazla ölçüm alabilirsiniz. Sonucu beklerken acı çekmeyeceksiniz. Radyasyon bulunmadığından dolayı doktor sevkine gerek yoktur.Yüksek teknoloji sağlık kontrolünüz sırasında birden fazla tarama veya randevu rezervasyonu yaparak zamandan tasarruf edin .Yüksek teknolojili sağlık kontrolünden önce doktor, farklı bir randevu bulmak için zaman alıcı olabilen bir ultrason veya BT taramasına başvurur. MR, hem BT taramasının hem de ultrasonun faydasını kapsayabilir.
Tüm Vücut MR son bilimsel devrimlerden biridir, güvenli, ayrıntılı ve rakipsiz bir incelemedir. Aynı gün Tam vücut MR taramasına ihtiyacınız varsa rezervasyon yapmaktan çekinmeyin. İstanbulun önde gelen MR merkezindeki ekibimiz, değerli sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyacaktır.
Fetal MR Görüntüleme
(Diğer isimleri: fetal emar, obstetrik emar, obstetrik MR, gebelikte bebeğe emar, anne karnındaki bebeğe MR, gebe MR, hamilelikte MR)
Fetal MR nedir ? Hamilelikte neden MR çekilir ?
Hangi organ ve sistemlere yönelik Fetal MR çekilir ?
Beyin: doğumsal anomaliler, ailesinde genetik hastalığa sahip olanlar, damar anomalileri.
Omurga ve omurilik: doğumsal anomaliler, omurga kitleleri.
Yüz ve boyun: damar anomalileri, guatr, yarık damak / yarık dudak.
Akciğer: hava yolu anomalileri, diyafram fıtıkları, kitle.
Karın: kist, kitle, tümör, böbrek ve idrar yolları anomalileri, bağırsak anomalileri.
Ameliyat öncesi değerlendirme: kitle, havayolu tıkanıklığı.
Ultrason, gebelikte teşhisin rutin bir parçası olmasına rağmen, bazı anormallikleri göstermedeki başarısı sınırlıdır. Fetal MR, ultrasona nazaran detaylı görüntüleme sağlar. Fetal MR (obstetrik MR), fetüs görüntülemede en detaylı ve etkili yöntemdir.
Neden Fetal MR çekilir ?
Genellikle ultrason çekiminde şüphelenilen rahatsızlığın görüntülenmesi için Fetal MR çekilir. Ultrason sonucunda bulgu olmasa bile risk altındaki fetüs için ileri tetkik olarak Fetal MR çekilebilir. Ayrıca plesenta fonksiyonları, bebeğin duruşu, detaylı bir şekilde incelenebilir.
Fetal MR nasıl çekilir ?
Normal emar çekiminden farkı yoktur. Gebe emar çekimi sırasında supin pozisyonda, çekim süresince hareket etmeden bekler. İşlem süresi 15 ila 20 dakika arasında sürmektedir. Fetal MR fiyatları herkesin ulaşabileceği ölçüdedir.
Hamilelikte MR zararlı mıdır?
Hamileliğin ilk üç aylık dönemi bebegin organ gelişim dönemi olduğu için öncelikle bu dönem tamamlandıktan sonra çekim yapılması tercih edilir. Her ne kadar hiçbir çalışmada ilk üç aylık dönemde emarın herhangi bir zararı gösterilmesede genel tıbbi kanı bu yöndedir. Ancak gebenin emara girmesi gereken durumlarda doktor izni ile emara girebilir.
Emar radyo dalgalarını kullanan cihazdır. İçerisinde manyetik alan bulunur. MR görüntülemede radyasyon kullanılmaz. Fetal MRG’nin anneye ve bebeğe zararı bulunmamaktadır.
Fetal MR’ye nasıl hazırlanmalıyım ?
Obstetrik MR çekiminin özel bir hazırlığı yoktur. Çekim esnasında ilaç kullanılmamaktadır. Dolayısı ile ikinci hamileliğinde fetal MR çekimi sağlanan emzirme sürecindeki anneler işlem sonrasında ise tekrardan emzirme yapabilir.
Fetal MR çekiminden sonra ne yapmalıyım ?
Obstetrik mr çekiminden sonra herhangi özel bir süreç yoktur. İşlemin bebeğe ve anneye bir zararı yoktur. Hasta işlem sonrasında normal yaşamına devam edebilir.
Fetal MR sonucunu ne zaman alırım ?
Radyoloji uzmanı anne karnını, plesentayı, bebeğin tüm anatomik yapısını inceleyecek, yaşı ile uyumlu mu veya gelişimsel bir anomali var mı bunları tahlil edip fetal mr sonucunu raporlayacaktır. Bu özellikli bir incelemedir. Genellikle çekimden bir gün sonra sonucunuzu çıkar, durumunuz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kaliteli Çekim Doğru Adres Betatom Emar
"Sağlığınızı Yeniden Gözler Önüne Serin: İleri Teknolojiyle Donatılmış Görüntüleme Merkezimizde Kesintisiz Hizmet!"
BETATOM EMAR GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ