2.DÜZEY ULTRASON
Hamilelikte 20-25. haftalarda yapılan ikinci düzey 4 boyutlu renkli ultrasonografi normal sonografiye göre daha ayrıntılı bir tarama olup dört ana bölümde incelenir.
- Genel bakış
- Fetal biyometri
- Fetal anatomi
- Doppler ölçümleri
Genel bakış bölümünde önce bebeğin eşi (plasenta), kordonu ve suyu incelenir, kalp aktivitesi ölçülür, solunum hareketleri ve genel vücut hareketleri izlenir, rahim ağzı değerlendirilir. İkinci aşama olan fetal biyometri bölümünde bebekle ilgili ölçümler alınır. Bebeğin baş çapı, baş çevresi, beyincik çapı, kol ve bacak kemiklerinin uzunlukları, karın çevresi, bebeğin ağırlığı ve boyu gibi ölçümler alınarak gebelik haftasıyla uyumluluğu karşılaştırılır.Ardından bebeğin anatomik yapısı gözden geçirilmeye başlanır. Öncelikle kafatası, beyin, beyincik, yüz ( yüz profili, gözler, burun, dudaklar, üst damak), omurga ve ense kıvrımının normal olup olmadığına bakılır. Göğüse geçilerek akciğerler, diyafram ve kalp incelenir. Kalpte özellikle büyük damar giriş ve çıkışlarına, büyük damarların birbirlerini çaprazlamasına, kalbin eksenine ve kalbin dört odacığına dikkat edilir. Karın bölgesinde kordon girişi, karın duvarı, mide, karaciğer, safra kesesi, dalak, barsaklar, böbrekler ve mesanenin normal olup olmadığı değerlendirilir. Kollar, eller, bacaklar, ayaklar ve cinsiyet organı izlenerek fetal anatomik bölüm sonlandırılır.Son bölüm doppler ölçümleri bölümüdür. Doppler incelemesinde belirli bir damardaki kanın akım hızı ve buna karşı oluşan direnç hesaplanmakta ve şekil olarak çizdirilebilmektedir. Annenin ve bebeğin damarlarından geçen kan akımı ölçülerek dalga örnekleri yazdırılır.Annenin rahim damarlarının izlenmesi bebeği yeterince besleyip besleyemediği hakkında ipucu verir. Bebeğe ait kordon, beyin, aort ve karaciğer bağlantı damarlarının değerlendirilmesi bebeğin sağlığı, genel durumu ve yeterince oksijen alıp alamadığını gösterir.Gebelikte 2. Düzey 4 boyutlu renkli doppler ultrasonografi ile hangi doğumsal sakatlıklara tanı konulabilmektedir ?Beyinde gelişimsel anormallikler, omurga açıklığı, ciddi kalp anomalileri, karın duvarının kapanmaması, yüz, el ve ayakta gelişim bozukluklarına tanı konulabilmektedir.
Gebelikte 4 boyutlu ultrasonografinin üstünlükleri nelerdir ?
Yarık dudak, yarık damak, çomak ayak, el ve ayakta parmak fazlalığı veya eksikliği, omurgada şekil bozuklukları gibi bazı anormalliklerin tanısı daha kolay ve kesin konulabilmektedir. Aile bebekteki anormalliği daha iyi kavrayabilmektedir. Ayrıca, gebelikte yapılan dört boyutlu Ultrasonografinin doğumdan önce anne ve bebek arasındaki duygusal bağı kuvvetlendirdiği gözlenmiştir. Bu nedenle bu taramalara ” güven tazeleyici muayene” adı da verilmektedir. Yani, annenin, bebeğinin sağlıklı olduğu yönündeki güveni tazelenmektedir.
2. Düzey için en uygun zaman gebeliğin kaçıncı haftasıdır ?
İkinci düzey renkli ultrasonografi için en uygun zaman gebeliğin 20-25. haftalarıdır.
Bu tarama ne kadar sürmektedir ?
İkinci düzey 4 boyutlu renkli ultrasonografi yaklaşık 30-40 dakika sürmektedir.
2. Düzey 4 boyutlu ultrasonografiye girmeden önce bir hazırlık yapılması gerekli midir ?
Hayır, özel bir hazırlığa gerek yoktur. Sadece muayeneye gelmeden önce meyve suyu içip yürüyüş yaparak gelmek yeterlidir. Böylece bebek daha canlı ve hareketli olacaktır.
Özellikle hamile bayanların bebeklerini görüntülemek için girdiği ultrason cihazında, teknolojinin en son nimetlerini sunmayı hedefleyen hastanemiz 4 boyutlu cihazla çocuk sahibi olacak çiftlere büyük yenilikler sağlamayı planlıyor.Ultrasonda 4. boyut ifadesi çekim sırasında anne karnındaki bebeğin 3 boyutlu görüntülerini fotoğraf kareleri gibi eş zamanlı görüntüleyip kaydedilmesi anlamına geliyor. Bu cihaz sayesinde henüz anne karnındayken bebeğinizin kaşlarını çatması, gülmesi, esnemesi, parmak emmesi gibi hareketlerini anlık ve hızlı bir şekilde izleyebiliyorsunuz.
4 boyutlu ultrason cihazı ile çok erken dönemde cinsiyet, yarık dudak, yarık damak, eksik parmak, beyin ve omurilikten kaynaklanan rahatsızlıkların erken tanısı konulabiliyor. Bununla birlikte ense kalınlığı ölçümü ile görülen “mongolizm” (Down sendoromu) 4 boyutlu ultrason sayesinde üçüncü ayda taranabiliyor.4. boyut ultrasonlar geleneksel iki boyutlu inceleme özelliğinin yanısıra hem renkli doppler hem de 3. boyut özelliğini birlikte içermesi ile bebek heyecanına kapılan aillelere üçüncü aydan itibaren renkli fotoğraflarını alma fırsatı tanıyor. Ayrıca hastanemiz bu görüntüleri cd ortamına kaydederek aillelerin yıllarca saklayabilme olanağı sağlıyor.
Gebelikte 2. Düzey 4 boyutlu renkli ultrasonografide görüntü kalitesini bozan faktörler nelerdir ?
Bebeğin suyunun az olması, annenin aşırı kilolu ve ödemli olması görüntü kalitesini azaltmaktadır. Bebeğin sırtının dönük olması veya başının çok aşağıda olması görüntü alınmasını engelleyeceğinden, muayene sırasında annenin sağa sola yatırılması ya da bebeğin dışarıdan dokunuşlarla uyarılması, bebeğin duruşunun değiştirilmesini sağlayabilir.
Tüm bu özellikleri ile 4 boyutlu ultrason ailelere bebeklerinin sağlık durumundan sonra en fazla kime ve neye benzediğini merak ettikleri için çekimler sırasında eli, ayağı, burnu, yüzü gibi detayları yorumlama ve bebeği birilerine benzetmeye çalışma gibi hoş anlar yaşatmakta ve hamilelik sürecindeki heyecanın güzel anılara dönüşmesini sağlamaktadır.Betatom’ da ayrıntılı ultrasona giren hastalara Renkli Dopler ultrason değerlendirmesi sırasında bebeğin durumu ile ilgili bilgiler verilir.Ultrason değerlendirme sonrasında da hastalara rapor değil printer çıktısı verilir. Printer (çıktı) üzerinde bebeğin gelişimsel ölçümleri bulunmaktadır. Ayrıca bebeğin anne karnındaki duruşu, hamilelik haftası ve amniyon suyu uygunsa CD kaydı yapılabilmektedir.
Kaliteli Çekim Doğru Adres Betatom Emar
"Sağlığınızı Yeniden Gözler Önüne Serin: İleri Teknolojiyle Donatılmış Görüntüleme Merkezimizde Kesintisiz Hizmet!"
BETATOM EMAR GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ